Dişin iç kısmında yer alan canlı pulpa tabakasının iltihaplanması halinde kanal tedavisi uygulanır. Her dişe uygulanabilen bu tedavi, kişilerin diş yapısına göre farklı sürelerde gerçekleşir. Dişin enfeksiyon kaptığı durumlarda da tedavisi süresinde uzama meydana gelebilir. Ağız ve diş yapısının sağlığını koruyan ve diş çekilmesine gerek kalmadan dişin işlevini sürdürmesi konusunda avantaj sağlayan endodonti tedavisi estetik görünüş kazandırır. Uzman diş hekimleri tarafından yapılan kanal tedavisi, kişilerin uzun yıllar boyunca dişlerini aktif bir şekilde kullanabilmesini sağlar.
Kanal Tedavisi Nedir?
Endodontik tedavi olarak da adlandırılan kanal tedavisi, farklı nedenlerle iltihap kapan ya da mikroorganizmaların yerleşmesi sonucunda enfekte olan dokunun çıkarılarak kanal boşluğunun doldurulması, temizlenmesi ve şekillendirilmesi anlamına gelir. Kanal tedavisi çürük dişlerde ya da çeşitli travmalar sonrasında diş kökünün olumsuz etkilenmesi durumunda uygulanan sağlıklı bir yöntemdir. Bu tedavide asıl amaç diş kaybını önlemek, dişin tüm fonksiyonlarını geri kazandırarak çene kemiğinde aktif kalmasını sağlamaktır.
Dişin yapısında mine, dentin ve pulpa katmanları yer alır. Her dişin yapısında olan kök kanalı, dişin merkezinde olan boşluktur. Kök kanal içerisinde yer alan yumuşak doku ise pulpa olarak adlandırılır. Dişin beslenmesi konusunda önemli bir rol oynayan pulpa, kan damarı ve sinirlerle doludur. Uzun yıllardır yaygın bir şekilde kullanılan bu tedavi, enfekte olan katmanların temizlenerek dişin tekrar geri kazandırılması konusunda fayda sağlar. Kanal tedavisi sırasında pulpa içinde bulunan sinirler, temizleme işlemlerinde alınır. Ancak bu işlem sonrasında diş yapısında herhangi bir sorun yaşanmadan kullanılmaya devam eder. Bunun nedeni pulpa katmanındaki sinirlerin yetişkin bireylerde yalnızca soğuk sıcak hissinin yaşanması durumudur. Pulpa katmanının başka önemli bir görevi bulunmaz. Dişin katmanları zarar gördüğünde diş içerisinde bakteri sayısında bir artış meydana gelir. Bu sebepten dolayı de diş genel olarak enfekte olur. Enfekte durumunun haricinde dişlerde apse de meydana gelebilir. Diş kökünde birikmiş cerahata verilen ad olan apse, tedavi edilmediği takdirde zamanla diş ve kemik kaybına neden olabilir.
Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?
Dişteki çürük durumunun pulpa tabakasına dek ilerlemesi halinde dişte yer alan tüm kanallar temizlenir ve ilaç ya da farklı yöntemlerle dezenfekte edilip doldurulur. Dişteki enfeksiyonlar tedavi edilene dek geçici dolgu işlemi uygulanır. Her dişte farklı sayıda kanal yer alır. Çürüğün pulpaya ulaşması durumunda diş yapısında kaç adet kanal varsa hepsi tek tek tedavi edilir. Ağız yapısının ön kısmında bulunan kesici dişler genel olarak tek kanallı, küçük azı dişler iki kanallı ve büyük azı dişler 3-4 kanallı olabilir. Her bir kök kanal olarak da düşünülebilir ancak bazen ekstra kanallar da bulunabilir.
Kanal tedavisinin yapılma aşamaları arasında öncelikle hasarlı dişin kuronunda bir delik açılma işlemi gerçekleştirilir. Dişe açılan kanal üzerinden pulpa çıkartılarak kök kanalları temizlenir ve diş dolgusu için yeterli miktarda yer açılır. Kanal tedavisi sona erdiği zaman dolgu için birden fazla seansa ihtiyaç duyulursa uzman diş hekimleri tarafından geçici dolgu yapılır. ‘Gutta percha’ olarak isimlendirilen konik uca sahip kauçuk malzeme, dişin kanallarına ayrı ayrı sokulur ve simanla yapıştırılarak kapatılır. Hekimin gerekli görmesi halinde diş kanalının içine plastik ya da metal çubuk sokulabilir. Tüm bu işlemlerden sonra dişin doğal görünüşüne kavuşması için dişin üstü kuron ile kaplanır. Dişte bir kırılma söz konusu olursa kuron yerleştirilmeden dişi onarmak üzere post uygulanır.
Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Kanal tedavisi süresi; dişin kanal sayısına, ağız içerisindeki lokasyonuna ve enfeksiyon durumuna göre farklılık gösterebilir. Tedavi esnasında pulpada bir enfeksiyon veya kist oluşumu yoksa kanal tedavisi tek bir seansta bitebilir. Genel olarak diş enfeksiyonu olan kişilerin tedavisi 2 seans sürer. İlk seansta iyi bir şekilde temizlenen ve şekillendirilen kanala lokal medikament uygulaması yapılarak orada yer alan mikroorganizmaların ölmesi sağlanır. Tedavinin 2. seansında ise kanal içerisinde herhangi bir enflamasyon oluşmamışsa ya da kişilerin dişinde bir duyarlılık yoksa, dişi çevreleyen dokularda bozukluk görünmüyorsa ve röntgenin temiz çıkması durumunda diş dolgusu işlemi tamamlanır. Kanal tedavisi nadiren de olsa 3 seansta sona erebilir.
Endodontist ya da diş hekimi tarafından yapılan kanal işlemleri, dişin pulpa katmanını ve diş sinirini iyileştirme konusunda sağlıklı ve verimli bir kullanım sağlar. Kanal tedavileri başlamadan önce ilk etapta kök kanallarının nasıl bir durumda olduğunu daha net bir şekilde görebilmek amacıyla röntgen çekilir. Bu röntgen sayesinde çürük dişlerin etrafında yer alan bir kemik enfeksiyonu bulunuyorsa röntgende görülebilir. Lokal anestezi ile gerçekleştirilen kanal tedavisi, diş ve çevresindeki sinirlerin uyuşması nedeniyle kişiler herhangi bir şekilde acı hissetmez.
Kanal Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Kanal tedavisi uygulandıktan sonra dişin canlılığı sona erer. Bu sebeple de dişlerin kırılma olasılığı bulunur. Kanal tedavisi sonrasında kişilerin çok sert besinler tüketmemeye dikkat etmesi gerekir. Tedavi sonunda enfeksiyonun tamamen giderilmesi amacıyla uzman hekimler tarafından antibiyotik tedavisi uygulayabilir.
Lokal anestezinin etkisi geçene dek yeme ve içme ihtiyaçlarının bekletilmesi önerilir. Kanal tedavisinden sonra ağız ve diş sağlığını korumak adına dişler günde en az 2 kere fırçalanıp, ara yüz fırçası ve diş ipi kullanımına dikkat edilebilir. Diş sağlığını uzun yıllar boyunca korumak için 6 yaşına kadar olan bireylerin yılda 1 kez, 6 yaşından büyük kişiler ise yılda 2 kez diş kontrolüne gitmesi gerekir. Kanal tedavisi süresinin uzaması halinde de kişilerin tedavi edilecek dişini daha az kullanması, tedavisi sonuçlanan dişin en az birkaç saat kullanılmaması, tedavi sonrasındaki 3-4 gün aralığında sıcak ya da soğuk yiyeceklerin tüketilmemesi önem taşır. Endodontist ya da diş hekimi tarafından verilecek diş ipi ve gargaranın kullanımı ise diğer dişlerde aynı problemin yaşanmasının önüne geçer.
Kanal Tedavisi Fiyatları Nedir?
Kanal tedavisi fiyatları hakkında bir bilgi edinmek için öncelikle dişte gerekli olan tedavinin doğru bir şekilde belirlenebilmesi adına klinik muayene gerekir. Diş kök sayısına göre değişiklik gösteren kanal tedavisi fiyatları; tek kanal, dişin kök sayısı, yapılacak dolgunun büyüklüğüne göre farklılık gösterir. Operasyon öncesinde detaylı muayene ile belirlenen tedavinin fiyatı, kanal işlemi tamamlandıktan sonra belirlenir. Bir diğer deyişle kişilerin ağız ve diş yapısına göre hastalara uygulanması gereken işlemler planlanır ve tamamlanan kanal tedavisi sonrasında fiyat belirlenir. Birden fazla köke sahip olan diş ile tek köklü dişlerin kanal tedavisi ücreti de farklılık gösterir. Bununla birlikte dişin üzerine yerleştirilmesi gereken materyaller, kron kaplama gibi etkenler de fiyat konusunda belirleyicidir. Tedavisi tamamlanan dişin nasıl restore edileceği, farklı dişlerde yapılması planlanan kanal sayıları da fiyatlandırmaya yansıtılır.
Endodontist olarak adlandırılan diş hekimleri, kişilerin ağız ve diş yapısını detaylı bir şekilde inceleyerek kanal tedavisi için uygun olan tedaviyi hastalarına belirtir. Klinik 34 bünyesinde hizmet veren tüm uzman hekimler, hastaların ağız ve diş yapısını detaylı bir şekilde inceleyerek kendileri için en uygun tedaviyi belirler. Siz de Klinik 34’ün kanal tedavisi uygulamasından yararlanabilir, sağlıklı ve estetik bir diş yapısına sahip olabilirsiniz.