Zirkonyum kaplama, diş kaplama yöntemlerinden biridir. Bu işlemde beyaz bir alaşım olan zirkonyum maddesi kullanılır. Sonucunda oldukça estetik bir görünüş sağlayan bu yöntemin birçok farklı avantajı da bulunmaktadır. Bembeyaz ve sağlam bir gülümseme hayalini kuran kişiler için, bu kaplama yöntemi aranan seçenek olabilir.
Zirkonyum Kaplama Nedir?
Zirkonyum, hem kaplama hem de implant gibi çeşitli diş tedavisi yöntemlerinde kullanılır. Zirkonyum maddesinden üretilen zirkonyum kaplama, metal desteksiz bir çeşit diş kaplama yöntemidir. Özellikle metal diş kaplamalarına alternatif olarak geliştirilen zirkonyumun tercih edilmesinin altında birçok neden yatar. Zirkonyum; diş rengine benzer bir renge sahip olması, ışık geçirgenliği ve biyomekanik özelliklerinin ağız yapısına son derece uygun olması gibi nedenlerle kaplama yapımı için uygun bir materyal olarak öne çıkmaktadır.
Birçok farklı amaca yönelik olarak yaptırılabilecek olan zirkonyum kaplama, 10 gün içerisinde uygulanabilir ve sonrasında kişiler için büyük rahatlık hissi sağlar. Zirkonyum ile kaplama işlemi benzer diğer diş hekimliği uygulamalarından farklı olarak; doğal görünüm, estetik ve mekanik dayanıklılık gibi tüm önemli kavramları bir arada sunar. Bu diş kaplaması türü hem ön dişlerde kullanılabilecek kadar estetik bir görünüme sahiptir hem de arka dişlerde kullanılabilecek kadar sağlamdır. Bu nedenlerle bu yöntem güvenle tercih edilen bir diş hekimliği uygulaması olma özelliği taşır.
Zirkonyum Kaplama Nasıl Yapılır?
Zirkonyum kaplama uygulamasının doğru bir biçimde yapılabilmesi için öncelikle hastanın diş eti yapısı incelenir. Gerekli olduğu durumlarda kişiye diş eti tedavisi uygulanır ve iyileşme sürecinin ardından dişler kaplama uygulaması için estetik açıdan incelenir. Zirkonyum kaplama işlemi için gerek görüldüğü durumlarda kişinin diş eti seviyesi uygun ölçüde dengelenir. Tedavi ve şekillendirme işleminden sonra kaplama işlemi için dişlerin yaklaşık 1 mm ile 2 mm kadarı kesilir. Kesilen dişler özel ölçü cihazları ile ölçülür ve ardından bu ölçüler laboratuvara gönderilir. Elde edilen ölçülere uygun olarak dijital bir laboratuvar ortamında hastaya özel olarak tasarım ve üretim yapılır. Laboratuvar işlemlerinin tamamlanmasının ardından, cilalı ve pürüzsüz bir yüzeye sahip olarak oluşturulmuş kaplamalar kişinin dişlerine uygulanır.
Zirkonyum kaplamanın ömrü ne kadardır?
Zirkonyum kaplama, ağız sağlığınıza dikkat etmeniz ve düzenli olarak diş hekimine giderek muayene olmanız durumunda uzun yıllar sağlamlığını koruyan bir yapıya sahiptir. Doğal dişlerde olduğu gibi zirkonyum ile kaplanmış dişlerin de bakımlarının düzenli olarak yapılması önemlidir. Kaplama yapılmasından sonra dişlerinizi günde iki kez fırçalayarak ve zirkonyum köprüleri için özel diş ipi kullanarak ağız ve diş sağlığınızı koruyabilirsiniz.
Zirkonyum Kaplama Hangi Dişlere Yapılır?
Tüm dişlere uygulanabilen bir yöntem olma özelliği taşır. Diş yüzeylerine uygulanan zirkonyum ile kaplama, çürük dişlerin restorasyonu ve estetik gibi çeşitli nedenlerle tüm dişlere uygulanabilir. Hem ön dişlerde hem de arka dişlerde kullanılmak için uygun olan bu kaplama yöntemi, ön dişlerde kullanıldığında estetik olarak güzel görünürken arka dişlerde kullanıldığında ise dişlerin sağlamlığını artırır.
Zirkonyum Kaplamanın Avantajları Nelerdir?
Zirkonyum kaplama birçok avantaja sahip olan bir diş hekimliği uygulamasıdır. Bazı avantajlarını aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür:
• Avantajlarından biri, zirkonyumun ışık geçirgenliğinin doğal dişlere benzer olması nedeniyle zirkonyumdan elde edilen kaplamaların opak bir görünüme neden olmamasıdır.
• Zirkonyum kaplama ile doğal dişlerden ayırt edilemeyecek kadar estetik görünümlü bir sonuç elde etmek mümkündür.
• Zirkonyumun beyaz bir metal olması nedeniyle, porselen kaplamalar kullanan kişilerin diş etlerinde görülebilen mor renk değişikliği durumu zirkonyum ile üretilen kaplamaların kullanımında görülmez.
• Zirkonyumun oldukça sağlam ve dirençli olması da onu kaplama yapımında kullanmak için uygun bir materyal yapar.
• Zirkonyumdan elde edilen kaplamaların çiğneme hareketleri ile kırılmaması arka dişlerde rahatlıkla kullanılabilmesine neden olur.
• Zirkonyum metalinin yapısı nedeniyle, zirkonyum kaplama uygulaması ile kusursuz bir sıcak soğuk izolasyonu sağlanabilir. Sıcak soğuk izolasyon özelliği nedenle zirkonyum diş yaptırmanız halinde ısı değişimlerinden endişe etmeden yemeklerinizi rahatlıkla yiyebilirsiniz.
• Zirkonyum kaplama, uygulandığı dişin rengini maskeleme özelliğine sahiptir ve bu nedenle koyu renkli dişlerin üzerine yapılsa bile orijinal koyu rengi yansıtmaz.
• İçeriğinde herhangi bir metal bulunmadığı için, bu kaplama uygulamasını yaptırmanız halinde ağzınızın tadında herhangi bir değişiklik olmaz. Zirkonyum kullanılarak yapılan kaplamalarda herhangi bir metalin bulunmaması, alerjen bir yapıya sahip olan kişiler için avantajlı olur.
Zirkonyum Kaplamanın Zararları Var mıdır?
Zirkonyum kaplama uygulamasının olası zararları, düzenli olarak diş hekimi kontrolleri ile engellenebilmektedir. Kaplamaların diş köküne sürtünmesi, karşıt dişlerin birbirini aşındırması ya da malzemenin sertliği gibi olası durumlardan ötürü bu uygulamanın kimi zararları olduğu düşünülebilir. Ancak düzenli aralıklarla yapılan kontroller ile dişlerin birbirine zarar vermesinin önüne geçilebilir. Bu uygulama gün geçtikçe gelişmeye devam etmektedir. Kişiye özel olarak tasarlanan kaplamalar ile uygulamanın zararlarının minimuma indirilmesi mümkündür.
Zirkonyum Diş Kimler Yaptırabilir?
Zirkonyum kaplama herkese uygun bir seçenektir. Her yaştan bireylere uygulanabilen bir yöntem olan zirkonyum ile kaplama, çocukluk ve ergenlik döneminde dişlerin ve diş etlerinin henüz gelişimini tamamlamamış olması nedeniyle bu dönemde uygulanmaz. Ergenlik dönemini geçirmiş olan herkesin zirkonyum kaplama dişler yaptırması mümkündür. Halihazırda dişlerini kestirmiş olan kişiler, dişlerinde boşluklar olan kişiler ve metal destekli kaplamaya sahip olan kişiler söz konusu kaplama tedavisi için çok uygun adaylardır. Sahip olduğunuz dolgulardan memnun değilseniz ya da tedavi edilmesi gereken kırık dişlere sahipseniz, bu kaplama uygulaması sizin için çok uygun bir tercih olabilir. Aynı zamanda birçok farklı yöntem denemesine rağmen dişlerini istediği beyazlığa ulaştıramamış kişiler için de bu uygulama çeşidi düşünülebilir. Birden fazla diş kaybı olan ancak uzun ve acılı bir tedavi sürecine girmek istemeyen kişiler için de çok uygun bir diş hekimliği yöntemidir.
Zirkonyum Kaplama Ağız Kokusu Yapar mı?
Zirkonyum kaplama herhangi bir ağız kokusuna neden olmaz. Alternatif uygulamalar ile kıyaslandığında, zirkonyum kullanılarak üretilen kaplamalar metal materyaller gibi korozyona uğramadığı için ağız kokusu yapmaz. Zirkonyum diş yaptıran kişilerin, bu uygulama ağız kokusuna neden olmasa da yine de ağız sağlığına dikkat etmesi gerekir.
Zirkonyum Kaplama Ağız Tadında Değişiklik Yapar mı?
Zirkonyum kaplama ağız tadında değişiklik yapmaz. Bu uygulamada herhangi bir metal kullanılmamaktadır. Bu nedenle kişinin ağız tadına etki edecek herhangi bir durum bulunmaz. Bu kaplama türü ile sanki kaplama yokmuş gibi hayatınıza devam etmeniz mümkün olur.
Zirkonyum Dişler Zaman Geçtikçe Renk Değiştirir mi?
Zirkonyum dişlerin zaman geçtikçe renk değiştirmesi gibi bir durum görülmez. Zirkonyum kaplama leke tutmayacak biçimde üretilir ve bu nedenle uzun süre hem beyazlığını hem de parlaklığını korur. Ağız ve diş sağlığına dikkat edildiği durumlarda zirkonyum dişlerin renk değiştirmesi durumu söz konusu olmaz.
Hayal ettiğiniz bembeyaz gülüşe sahip olmak için Klinik 34 yanınızda! 2014 yılından bugüne alanında deneyimli ve uzman ekibi ile çalışmalarına devam eden Klinik 34, diş kaplama sürecinizi de en doğru şekilde yönetir. Zirkonyum kaplama yöntemi ile hayallerinizdeki dişlere ulaşmak için hemen randevunuzu oluşturabilirsiniz!