Ağız içerisindeki dokuları yumuşak ve sert olmak üzere iki gruba ayırabiliriz. Dil, yanak, dudak, tükürük bezleri vb. dokular yumuşak dokuları oluşturur. Çene kemiği, çene eklemi ve dişler ise sert dokulardır. Ağız, diş ve çene cerrahisi tüm bu sert ve yumuşak dokuların rahatsızlıklarıyla ilgilenir.
Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Nedir?
Yüzün alt bölgesinde; ağız, çene ve diş bölgesinde meydana gelen yaralanmalarının düzeltilmesi için gerekli tanı ve tedavi işlemlerini gerçekleştiren bilim dalı Ağız, Diş ve Çene Cerrahisidir. Ağız, diş ve çene bölgesinde meydana gelen bozukluklar hayatın belirli bir döneminde geçirilen travmalardan, yaralanmalardan ya da genetik faktörlerden kaynaklanabilir. Bu alanda uzmanlaşmış doktorlar tarafından gerçekleştirilen muayene sonrasında size gereken teşhis konur ve bu sayede tedaviye başlayabilirsiniz.
Dişlerde aşınma ve yıpranmadan çene eklemindeki ağrılara kadar ağız ile ilgili birçok hasarın tedavisinde rol oynayan ağız, diş ve çene cerrahisi medikal sorunların yanı sıra estetik sorunlar ile de ilgilenir. Fonksiyonel sorunlar ile birlikte görülen fonetik sorunlara da çözüm olan ağız, diş ve çene cerrahisi, yüzün alt kısmından sorumludur.
Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi bütün bir alanı kapsar. Bu alanda var olan rahatsızlıkların giderilmesinde cerrahi operasyonlara başvurabilen uzmanlar, hastaların sağlıklarına kavuşmalarına yardımcı olur. Çene eklemi, insanlar için oldukça önemli bir eklemdir ve bu eklemde meydana gelen rahatsızlıkların dikkatle takip edilmesi önemlidir. Zira çene iki ayrı parçadan oluşur ve çene eklemi çift taraflı olarak çalışır. Bu durum onu diğer eklemlerden ayırır. Üst ve alt çene olmak üzere iki parçadan oluşan çenenin üst kısmı kafatasına bağlıdır. Alt çene ise kulakların ön kısmında bulunan çene eklemi ile birlikte kafatasına bağlanır. Çenede gelişen hastalıklar, oluşan ve ilerleyen tümörler bu nedenden ötürü oldukça önemlidir. Çene ekleminde meydana gelebilecek rahatsızlıklar eklemin doğrudan bağlı olduğu kafatasını da etkileyebilir. Yemek yerken, çiğneme ve yutma işleminde, konuşurken çenenizde herhangi bir sorun hissediyorsanız bu bölgedeki hasarları mutlaka tespit etmelisiniz. Uzman bir ağız, diş ve çene cerrahına başvurmalı ve hastalığın teşhis edilmesinden sonra Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi tedavi programına başlamalısınız.
Ağız, Diş ve Çene Cerrahisinde Hangi Tedaviler Yer Alır?
Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi şu tedavileri içerir:
- 20’lik yaş dişlerin; gömülü, kompleks veya sürmüş dişlerin çekimi
- Çene, yüz ve ağız bölgesinde görülen enfeksiyonların cerrahi tedavileri
- Çenede ve yüz bölgesinde yaşanan ağrıların tanısı ve cerrahi tedavi işlemleri
- Tükürük bezi hastalıklarının tedavileri
- Ağızda bulunan yumuşak dokulardaki hastalıkların tedavisi
- Yüz bölgesinde veya çenede oluşan kırıkların tedavisi
- Apikal rezeksiyon olarak da bilinen diş kökünde meydana gelen enfeksiyonların tedavisi
- Yüz, çene ve ağız bölgesinde işlevsel ve estetik bozukluklara neden olan sorunların giderilmesi için cerrahi tedaviler
- Protez yapımı öncesinde gereken ağız içi dokuların düzenlenmesi
- Radyoterapiye ve kanser tedavisi kapsamında uygulanan ilaçlara bağlı olarak gelişen kemik nekrozlarının tedavisi
- Dental implant uygulamaları ve implant uygulaması için dokuların düzenlenmesi
- Damakta meydana gelen yarıkların tedavisi
- Dudak yarıklarının tedavisi
- Kist teşhisi
- Travmatik diş ve diş destek doku yaralanmalarının tedavisi
- Doğuştan meydana gelen yapısal bozuklukların tedavisi
- Preprotetik cerrahi uygulamalar
Tüm bu tedavilerin yanında ağız, diş ve çene cerrahisi kapsamında Dudak Konumlandırma işlemi de gerçekleştirilir. Dudak Konumlandırma, güldüğü zaman diş etlerinin fazla gözükmesinden rahatsız olan hastalar için uygulanır. Aslında bu işlemde dudağa herhangi bir müdahale yapılmıyor. Gözüken diş eti dokusunun bir miktar çıkartılması ile üst dudağın konumu düzenlenir. Hastanın dişlerine dokunmadan ve diş boyutunda herhangi bir değişikliğe gidilmeden yapılan dudak konumlandırma, pembe estetik uygulamalar arasında yer alır. Güldüğünüz zaman diş etlerinizin fazla gözükmesinden rahatsız oluyorsanız dudak konumlandırma işlemini değerlendirebilirsiniz.
Ağız, diş ve çene cerrahisi kapsamındaki Dudak Konumlandırma işlemi için uzman diş hekiminize danışmalı ve belirli bir kontrolden geçmelisiniz. Bu kontrolde diş etleriniz önemli rol oynar. Zira dudak konumlandırma işlemi için dişetlerinizin sağlıklı olması gerekir. Dişetlerinizle halihazırda bir sağlık sorunu varsa tedavinin önceliği bu sorunların giderilmesine yönelik olur. Tedavi tamamlandıktan ve diş etleri sağlıklarına kavuştuktan sonra dudak konumlandırma işlemine geçilebilir.
Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Tedavisi Öncesinde Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?
- Ağız, diş ve çene cerrahisi tedavileri hastalığa yönelik oldukları için diş hekiminize danışarak gerekli uyarıları takip edebilirsiniz. Uygulanacak tedavinin tipine ve hastanın durumuna göre bazı durumlarda lokal anestezi, genel anestezi veya bilinçli sedasyon altında yapılması hedeflenen cerrahi işlemler gerçekleştirilir.
- Ağız, diş ve çene cerrahisi tedavisi öncesinde eğer kronik bir rahatsızlığınız ve düzenli olarak aldığınız bir ilaç varsa bunu mutlaka cerrahınızla paylaşmalısınız. Tansiyon, kalp hastalığı, şeker ve benzeri hastalıklar; bir alerji hikayesi ya da geçmişte gerçekleşen diş tedavilerinde karşılaşılan sorunlar ağız, diş ve çene cerrahı ile paylaşılmalı. Uzman cerrah sizden tıbbi geçmişinizi öğrenmek istediğinde bu bilgileri vermeyi unutmamalısınız.
- Tüm tedavi süresince çektirdiğiniz röntgen kayıtlarını, verdiğiniz tetkikleri ve kullandığınız ilaçları yanınızda bulundurmalısınız.
- Özellikle çene ameliyatları solunum ve dolaşım sistemi üzerinde önemli etkileri bulunan anestezik ilaçların kullanıldığı işlemlerdir. Ağız, diş ve çene cerrahınız sizi gerekli durumlarda farklı alanda uzmanlaşmış bir hekime sizi yönlendirebilir. Konsültasyon olarak tanımlanan bu eylemde doktorlarınıza güvenerek emin adımlarla tedavi süresince ilerlemelisiniz.
- Ağız, diş ve çene cerrahisinde lokal anestezi yapılacaksa doktorunuz tarafından aksi söylenmediği takdirde tok karna operasyona gelmelisiniz.
- Ağız hijyeni her an önemli olsa da ameliyat öncesindeki hijyen de son derece önemlidir. Bu nedenle ameliyata gelmeden önce mutlaka dişlerinizi fırçalamalısınız. Eğer imkanınız varsa ameliyat öncesinde tıraş olabilirsiniz. Makyaj yapmamanız da ameliyat açısından fayda sağlayabilir.
Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Tedavisi Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Ağız, diş ve çene cerrahisi tedavisi sonrasında dikkat etmeniz gerekenler cerrahınız tarafından size iletilirken aksi belirtilmediği takdirde çene ameliyatı sonrasında dikkat etmeniz gereken noktalar şunlardır:
- Lokal anestezi altında gerçekleşen ağız, diş ve çene cerrahisi, genellikle gömülü diş çekimi gibi operasyonları içerir. Yaranıza titizce bakmanız ameliyat sonrası iyileşme sürecini hızlandırır. Elbette esas olan ameliyatı gerçekleştiren uzman cerrahınızın önerileridir.
- Ameliyat sonrasında ameliyat bölgesine steril bir tampon yerleştirilir. Bu tamponu 30 dakika boyunca sıkıca tutmalı, yani ısırmalısınız.
- Ağız, diş ve çene cerrahisi operasyonu sonrası 30 dakikanın ardından tamponu atabilirsiniz. İlk tamponun atılmasının ardından hafif kanamalar genellikle normal kabul edilir. Fakat ağızda biriken kanı tükürmek, yara yerine dilinizle bastırmak kanamanın artmasına neden olabilir. Bunların yerine kanı hafifçe yutabilir veya yavaşça ağız kenarından dışarıya aktarmalısınız. Eğer ilk tamponun ardından şiddetli bir kanama olursa ikinci bir tampona ihtiyacınız olabilir ve bu durumda doktorunuza danışmanız gerekir.
- Gargara yapmaya ve diş fırçalamaya ameliyattan 1 gün sonra yemek yemeye ise 2 saat sonra başlayabilirsiniz. Fakat hafif bir diyet tercih etmelisiniz. Mümkünse ameliyatın yapıldığı bölge ile yemek yememelisiniz. Çok sıcak, çok soğuk, aşırı baharatlı, asitli, çerez gibi gıdaları tüketmemelisiniz.
- Ameliyattan sonra 1 hafta sigara içmemelisiniz. Çünkü sigara içmek alveolit adı verilen bir enfeksiyonun ameliyat bölgesinde oluşmasına neden olabilir.
Siz de ağız, diş ve çene cerrahisi ile ilgili detaylı bilgiye ihtiyaç duyuyor ve doğru bir tedavi almak istiyorsanız Klinik 34’ü ziyaret edebilirsiniz.