Estetik diş hekimliği bireyin sağlıklı olmasıyla birlikte estetik açıdan güzel gülümsemeye sahip olmasını amaçlayan hekimlik alanıdır. Farklı teknikleri kendisinde birleştiren estetik diş hekimliği çocuk ve büyük farketmeden ortaya koyduğu estetik diş tedavisi seçenekleri ile bireylerin güzel gülüşe sahip olmasını desteklemektedir. Hastanın hangi tedaviye ihtiyacı olduğu doktoru tarafından karşılıklı görüşme neticesinde desteklenir.
Estetik Diş Hekimliği Nedir?
Estetik diş hekimliği hastanın görüntüsüne uygun ve doğal olarak tasarlanan, kozmetik uygulamalarla destekler. Estetik diş tedavisinden önce hastanın görüşü ve istekleri not edilerek fonksiyonel ve biyolojik tarafları incelenir. Diş hekimi bu tedavi sürecinde hastanın diş estetiğinde dişin rengi, şekli, pozisyonu, boyutu ve genel görüntüsü üzerinde çalışır.
Estetik Diş Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tedavinin yapılma şekli hastaya uygulanan tedavi uygulamasına göre değişir. Diş hekimi tarafından hastanın ihtiyacı belirlendikten sonra probleme uygun olarak tedavi işlemleri başlar. Bu uygulamalar beyazlatma, kompozit laminate, porselen laminate, full porselen kuronlar, zirkonyum dişler, diş eti şekillendirme, ortodonti gibi farklı teknikleri içerir. Gerektiğinde birleştirir.
Estetik Diş Hekimliğinde Hangi Uygulamalar Vardır?
Estetik diş hekimliği uygulamaları dişlerde koyu renklerin oluşması, ön dişlerin kırılması, diş eti çekilmeleri, dişlerin dudak ve yüz estetiğine uygun gelmediği durumlarda yapılır. Estetik diş hekimliği uygulamalarını aşağıdaki gibi detaylandırmak mümkündür:
- Beyazlatma (bleaching)
Dişlerin üzerinde koyu lekelerin oluşması halinde tercih edilir. Diş beyazlığınıza göre 2-9 gölge arasında dilediğiniz beyazlama derecesini seçebilirsiniz. Ev ve ofiste beyazlatma olarak iki farklı uygulama mevcuttur. İlk uygulama diş hekiminizin talimatlarıyla evde, kendi başınıza uygulanır. Ağzınızın ölçüleri alınarak uygun diş plağı hazırlandıktan sonra gece yattığınızda plağın içerisine ilaç konularak ağzınıza yerleştiriyorsunuz. İstediğiniz sonuca göre 1 haftadan 10 güne kadar bunu uygulayabilirsiniz. Ofis diş beyazlatma sistemindeyse diş etlerinin üzerine ilaç sürülerek etkisini artırmak için mavi ışık kullanılır. Tekrarlanan seanslardan sonra dişleriniz istediğiniz beyazlık seviyesine ulaşmış olur.
Estetik diş tedavisi seçenekleri arasında yer alan diş beyazlatma prosedürü geçicidir. Dişlerinize nasıl ilgi gösterdiğinize bağlı olarak 7 aya kadar etki sağlayabilir. Dişlerinizin beyazlığını sürdürmek için diş hekiminizin evde uygulamanızı söylediği prosedürlere devam etmelisiniz. Siyah renkli yiyecek ve içeceklerden bir müddet uzak durmanız, dişlerinizi düzenli olarak fırçalamanız ve ağız hijyeninize dikkat etmeniz gerekmektedir.
- Veneer (kompozit ve porselen laminate)
Lamina kaliteli materyal üzerinde yapılan estetik diş tedavisi uygulamasıdır. Lamina porselenler doktorun özel yapıştırma teknikleri kullanarak uyguladığı ön dişlerin renk ve pozisyonlarının düzeltilmesi ve değiştirilmesi için kullanılır. Laminalar doğal dişleri taklit eder. Lamina uygulanması ölçü alımı, prova ve yapıştırma seansı olarak 3 aşamadır. Lamina uygulanması öncesi hastanın fotoğraf çekimi yapılır. Ölçüler alındıktan sonra seramist dişlerin 3D tasarımını yapar. Bu 3D tasarımı, yani “wax-up” hastanın ağzında uygulandıktan sonra işlem yapılmadan hastaya takdim edilir. Hasta tasarımı beğendiği takdirde uygulamaya geçilir. Lamina porselen uygulamasının diğerlerine göre avantajı diş kesimin az yapılmasıdır. Hatta bazen diş kesimine ihtiyac duymadan doktorunuz lamina hazırlayabilir. Lamina porselenler kişinin bakımından asılı olarak 15-20 yıl arasında kullanılabilir. Porselen ve kompozit laminalar arasında farklar vardır. Ön dişlerde kullanılan kompozit dolgulara nazaran porselen laminalar dişlerde madde kaybının çok olması neticesinde kullanılır. Porselen laminalar daha parlak olur ve zor leke tutar. Kompozit laminalanrsa diğerine göre daha hızlı renklenir, porselen dolguya nazaran kırıldığında hızlı tamir edilir.
- Zirkonyum dişler
Porselen kaplama şeklinde yapılan diş kaplamaları metal destekli ve metal desteksiz olmak üzere iki çeşittir. Metal destekli kaplamada porselenin altına metal alaşım konulur. Bunun için krom-kobalt ya da krom-nikel alaşımları kullanılır. Zirkonyum destekli porselenlerde beyaz renge sahip zirkonyum alaşımları kullanılır. Metal desteksiz kaplama olan zirkonyum metal desteksiz kaplamalarla kıyasta hastanın gülüşüne daha doğal görünüm verir. Prosedürden önce protez için dişlerinizden ölçü alınır, diş yüzeyindeki hassasiyetleri gidermek için geçicileriniz yapılır. Ardından size özel olarak yapılan altyapı provayla, uygunluk kontrol edilir. Zirkonyum kaplamalar metal destekli kaplamalara göre estetiktir, insan vücuduyla uyumludur, alerjik reaksiyonlar yaratmaz, beyaz renge sahip olduğu için diş etinde koyu renkli hizanın oluşmasını engeller. Estetik diş tedavisi arasında yer alan zirkonyum kaplamalar alerjik reaksiyonlar göstermediği için herkese uygulanabilir. Genel olarak zirkonyum kaplamaların ömrü 5-15 yıl arasındadır.
- Full porselen kuronlar (köprüler)
Bu estetik diş tedavisi, pozisyon bozukluğuna sahip dişlerde, restorasyon ihtiyacı olan diş problemlerinde, doğum kaynaklı doku bozukluklarında, aralıklı diş dizilimlerinde, fiziksel ve kimyasal aşınmaya sahip olan dişlere uygulanmaktadır. Full porselen kuronlar yapılmadan önce hastanın diş ve ağız sağlığının porselen kaplamaya uygun olup-olmaması incelenir. Ağız içi ve yüz fotoğrafları çekilir, kişinin diş ölçüleri alınır ve buna uygun gülüş tasarımı yapılır. Full porselen kuronlar lokal anestezi altında hastaya uygulanır. Rahat uygulanması ve kullanılması sebebiyle tercih edilir. Bu tedavi diş eti sağlığına zarar vermez, ağız kokusuna sebep olmaz, dişe istenildiği üzere şekil verme şansı tanır, hızlı sonuç verir. Aşınmalara karşı son derece dayanaklı olan full porselen kuronlar daha parlak yüzeye sahiptir.
Estetik diş hekimliği denince gülüş tasarımı akla gelir. Çeşitli nedenlerden dolayı estetik açıdan dişlerin görüntüsü bozulabilir. Bu insana rahatsızlık verdiği için insan olduğu ortamlarda gülmekten bile çekinir ve kaygılar yaşar. Gülüş tasarımı tamamen bu insanlar için gerekli bir prosedür sayılır. Bu zaman birçok işlem birlikte uygulanır ve hastanın estetik olarak istediği diş tasarımı yaratılır. Prosedür yapılırken hastanın cinsiyyeti, yüz hatları, yaşı ve beklentileri ile yola çıkılır. Hastanın ağzından ölçüler alınarak planlar kurulur ve hastaya takdim edilerek uygulanmaya başlanır.
- Diş eti şekillendirme
Bu estetik diş tedavisi “Gingivektomi” olarak da bilinir. Diş boylarının kısa olması nedeniyle kişinin diş etinin çok fazla görünmesi yani başka bir deyişle “Gummy smile” ve diş etlerinin asimetrik olduğu durumlarda kullanılan tedavi yöntemidir. Bu durumun nedeni doğuştan kaynaklı durumlarla ilgilidir. Gingivektomi plak ve taşların kullanımıyla başlar. Hastanın dişleri temizlendikten sonra anestezi ile dişler uyuşturulur. Gingivektomide özel cerrahi aletler kullanılmaz. Diş etlerine şekil vermek için lazer ve koter gibi cihazlar kullanılabilir. İşlem bittikten sonra diş etlerinin üzerine koruyucu özellik taşıyan bandaj yerleştirilir.
- Çene botoksu
Bu estetik diş tedavisi, masseter botoksu olarak da adlandırılır. Masseter kası çene bölgesinin yan tarafında yerleşen güçle çiğneme kasıdır. Bu kasın etraftaki insanlar taraftan görünen hale gelmesi masseter hipotrofisine yani masseter büyümesine sebep olur. Bunun en yaygın sebebi diş sıkma ve gıcırdatma yüzündendir. Çok sakız çiğneme ve sert et tüketimi de bu listeye dahildir. Çene botoksunda masseter kasının bulunduğu kısımda inceltme işlemleri yapılır. Botoks cerrahi müdahaleler gerektirmediği için güvenli uygulamadır. Çene botoksu neticesinde çene sıkma ve diş gıcırdatma rahatsızlıkları giderilir, daha ince ve belirgin çene hattına sahip olunur.
Estetik Diş Tedavisi Olmadan Önce Mutlaka Bilmeniz Gerekenler Nelerdir?
Estetik diş tedavisi olmadan önce hekim seçimi oldukça önemlidir. Estetik diş hekimi olarak uzman biri seçilmeli ve doktorun vakaları incelenmelidir. Tedaviden önce hasta neye ihtiyacı olduğunu ve onun neyi rahatsız ettiğini kesin bir şekilde netleştirmelidir. Tüm talepleri ile doktoruyla görüşerek, onun tavsiyesine uygun tedavi şeklini izlemelidir.
Estetik Diş Hekimliği Uygulamalarını Kimler Yaptırabilir?
Diş ve diş eti problemlerine sahip olmak kişinin ruhsal durumlarını zaman zaman etkiler. Bu nedenle bireylerin estetik diş tedavisi yaptırması için özel bir kriter aranmaz. Diş problemlerine sahip, gülüşünden memnun olmayan ve ya gülüşünü daha da güzelleştirmek isteyen herkes doktor yönlendirmeleri ve kontrolüyle birlikte diş hekimliği uygulamalarını yaptırabilir. Bunun için özel bir sınırlama yoktur.
Klinik 34 size hayalinizdeki gülüşü vadeder. Uzman diş hekimleri, gelişmiş tekniklerle hayalinizdeki gülüşe sizi bir adım daha yaklaştırır. Kapsamlı diagnozlar, cerrahi prosedürlerle Klinik 34 gülüşünüzü inşa etmeye hazır! Siz de estetik diş tedavisi için hemen iletişime geçebilirsiniz.