Dolgu tedavisi darbeye maruz kalma, aşınma ve çürüme gibi sebeplerden hasar gören dişlere uygulanan bir sağlık metodudur. Diş çürüğü kavite olarak adlandırılır. Dolgu tedavisi kısaca dişten kavitenin temizlenmesi ve oluşan oyuğun doldurulması işlemi şeklinde açıklanabilir. Ek sağlık önlemi gerektiren durumlar için fazladan uygulama ve tedavi gerekli olursa hekiminiz bunu size anlatarak onayınızı ister.
Dolgu Tedavisi Nedir?
Dişin doğal görünüm ve işlevine dönebilmesi için dolgu malzemeleri yardımıyla onarılması ve kurtarılması olarak ifade edilebilir. Oyukların ve çatlakların kapatılması gerekliliği çoğunlukla estetik ve kullanışlılık sorunlarından ileri gelir. Dolgu tedavisinin bir diğer nedeni ise çatlak ve boşluklarda bakteri oluşumu ve konaklamasının kolay olmasıdır. Böylece çürük yayılır ve hem dişi sarar hem de diğer dişlere ulaşıp onlarında hasar görmesine yol açar. Düzenli olarak hekim kontrolünden geçmek diş ve diş eti hastalıklarının erken teşhis ve tedavisi için önemlidir. Bu şekilde olası diş hasarları zamanında fark edilir ve ilerlemeden duruma müdahale edilebilir.
Dolgu Tedavisi Nasıl Yapılır?
Dolgu tedavisi için önce diş hekimi detaylı bir muayene yapar. Akabinde gerekli görürse bir takım testler ve çene röntgeni talep edebilir. Tüm bu veriler ışığında hangi diş veya dişlerin sağlıksız olduğunu belirler. İzlenecek tedavi yöntemi hakkında bilgilendirme yapar. Dolgu tedavisi gerektiği kanaatine vardığı bir diş için temel tedavi adımları belirlenir. Dolgu malzemesi kararlaştırılır. İşleme başlanırken ilk önce sterilizasyon şartları sağlanır. Tedavisi yapılacak olan diş için uygun şekilde anestezi işlemi yapılır. Anestezi sağlandığından emin olunduktan sonra hekim gerekli ekipmanları ve operasyon ekibi ile diş dolgusu tedavisine başlar. Yardımcı işlemler atlanarak sadece dolgu işlemi ele alınırsa, önce çürük doku yüzeyinden temizlenir. Kalan temizlenmiş diş katmanı dolgu için hazırlanır ve dolgu yapılır. Dolgu kurutulur, diş ile malzemenin birbirine sabitlenerek şekil alması sağlanır. Özel ışınlar yardımıyla dolgu tedavisi süreci desteklenir. Tedavisi yapılan dişin görsel olarak da diğer dişler ile uyum sağlayabilmesi için cilalama işlemi ile devam edilir.
Dolgu Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Dolgu tedavisinin süresi dişin durumuna bağlı değişkenlik gösterebilir. Dişin muayene sonrası genel durumu hakkında yapılan analiz neticesinde tedavi süresi genel olarak ortalama 15 ile 55 dakika arasında farklılık gösterebilir. Fakat size en doğru yanıtı hekiminiz verir. Süreyi etkileyen bir unsur da dolgu çeşididir. Dolgu çeşitlerinin işlenme ve şekil alma süreleri farklılık gösterir. Bu ortalama süre sadece dolgu tedavisi için gereken süredir. Harici tıbbi müdahale ve tedaviler bu süreye dahil değildir.
Dolgu Tedavisi Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Dolgu tedavisi sonrasında dikkat edilmesi gerekenleri diş hekiminiz size bildirir. Onun önerilerini takip ettiğiniz takdirde bir sorun oluşmaz. Dolgu tedavisi öncesinde anestezi işlemi yapıldıysa sonrasında ağız içi uyuşuk olduğundan ötürü ekstra dikkat gerektirebilir. Dolgu işleminden sonra yemek içmek gibi gibi eylemlerin mümkünse hissiyat geri kazanımı sonrasına yani yaklaşık 3-4 saat ileriye ertelenmesi gerekebilir. Çünkü hissizleşen yanaklar ve dil bilinçsizce ve istem dışı olarak ısırılabilir. Bu durum ciddi yaralanmalara sebebiyet verebilir. Uyuşma hissinin geçmesi için yalnızca beklemek yeterli olur. Eğer öğün atlamak sizi çok halsizleştiriyorsa mümkünse pipet yardımıyla sıvı gıda tüketmeniz önerilebilir. Bunun yanı sıra yapılan dolgu tedavisi sonrası dişin yeni formunun oturması için zaman tanınması uygun olur. İlk birkaç hafta uygulama yapılan dişi fazla zorlamamak ve uygun biçimde ağız bakımına devam etmek gerekir. Diş hassasiyeti için uygun yumuşak diş fırçaları ve özel macunlar kullanılabilir. Bu konu hakkında da hekiminizden tavsiye alabilirsiniz. Dolgu tedavisi akabinde dişte ağrı veya hassasiyet hissi oluşabilir. Bu durum için diş hekimine danışabilir ya da daha evvel kullandığınız bir ağrı kesiciyi kullanabilirsiniz. Dolgu yapılan dişteki ağrı ilaç içmenize rağmen kesilmiyor ise dolguda bir sorun olabilir yahut kanal tedavisi gerekli olabilir. Böylesi bir durumda vakit kaybetmeden hekiminize danışarak onun muayene ve müdahalesini talep etmeniz önemli olabilir.
Hangi Çürüklere Dolgu Yapılmaz?
Dolgu tedavisinin gerekli olup olmadığına diş hekiminiz karar verir. Eğer çürük diş köküne kadar inmişse ve dolgu malzemesinin tutunabileceği bir diş katmanı kalmadıysa kaplama yapılması gerekebilir. Duruma göre kanal tedavisi de gerekebilir yahut diş çekimine de gidilebilir. Diş hekimi uygun tedavi yöntem yahut yöntemlerine tıbbi muayene ve testler sonrası karar verir.
Dolgu Tedavisinden Sonra Sigara İçilir mi?
Dolgu tedavisi sonrasında uyuşukluk geçene kadar sigara içilmesi önerilmez. Hem ağız içinde bakteri oluşumu ihtimali hem de uyuşuk ağız ile bir şey hissedilemeyeceğinden diş hekiminiz sigara içilmesine rıza göstermeyebilir. Hekimler genel olarak sağlık problemlerine kapı açacak bir ürün kullanımını onaylamaz. Fakat o anki diş tedaviniz için bir aksilik oluşup oluşmayacağını size söyleyebilir. Tedavinin durumuna ve gidişatına göre hekim ile konuşulması ve onun önerileri dahilinde davranışlarda bulunulması sağlık açısından mühimdir.
Dolgu Tedavisi Fiyatları Nedir?
Dolgu tedavisinde fiyat belirleyici unsurlar büyük oranda dolgu malzemesi seçimi üzerinden oluşur. Bunun dışında dişin onarımı için yapılacak tedavi ne kadar emek gerektiriyorsa fiyat ona göre belirlenir. Ağız sağlığınız ve hijyeniniz için güvenilir bir klinikle görüşmek ve profesyonel bir destek almak önemlidir. Güvenilir diş sağlığı hizmeti sunan bir kurum ile görüşmeniz sizi başta ağız akabinde tüm vücut sağlığınız için endişe etmekten kurtarır. Hekiminiz ile sağlıklı bir iletişim kurmanız ve sinerji yakalamanız tedavi ve kontrol sürecini iki taraf açısından da kolaylaştırır. Hassas bir tedavi süreci ve ilgili bir diş hekimi tercih etmek istiyorsanız Klinik34 daima yanınızda! Dünya çapında onaylanan tıbbi tedavi yöntemleri, kanıtlanmış başarıları ve yüksek hasta memnuniyeti ile Klinik34 ile hemen iletişime geçebilirsiniz.