Dişlerde çeşitli nedenlerden dolayı zaman içinde lekelenme olur ve dişler beyazlığını kaybederek renk değiştirir. Dişlerdeki lekelenme sadece dış yüzeyde değil iç kısımda da oluşur. Dişlerdeki dış lekelenme ise genellikle çay, kahve, alkollü, asitli ve boyalı içecekler ile tütün ürünlerinin aşırı miktarda kullanımına bağlı olarak ortaya çıkar. Kronik olarak ilaç kullanımı, enfeksiyon ve yaşın ilerlemesi gibi sebeplerden ötürü dişlerde iç lekelenme oluşur. Eğer dişlerinizi daha parlak, sağlıklı ve beyaz görmek istiyorsanız, diş beyazlatma uygulaması ile hayalinizdeki bembeyaz dişlere kavuşabilirsiniz.
Diş beyazlatma, kişinin kendinden emin bir şekilde gülümsemesini sağlayan hızlı tedavi yöntemlerinden biridir. Harika bir gülümsemeye sahip olmak, kişinin kendine olan güvenini de arttırır. Ayrıca kendinden emin bir gülümseme, sağlıklı ve keyifli bir sosyal hayatın tadını çıkarma imkanı verir. Bu faydalar, diş beyazlatma işlemi yaptıranların profesyonel, kişisel ve sosyal hayatlarını da olumlu yönde etkiler.
Diş Beyazlatma Nasıl Yapılır?
Diş beyazlatma, dişlerinizi daha beyaz hale getirmek için ağartıcı maddeler içeren kozmetik bir tedavi şeklidir. Diğer diş tedavi yöntemlerine göre oldukça basit bir işlemdir. Eğer diş beyazlatma işlemi klinikte bir uzman tarafından yapılacak ise bunun için kimyasal içeren bazı ağartıcı maddeler kullanılır. Bu işlemde kullanılan beyazlatma ürünleri hidrojen peroksit veya karbamid peroksit içerir. Bu ürünler lekeleri daha küçük parçalara bölerek dişlerin daha parlak olmasını sağlar. Öncelikle diş hekiminiz, diş etlerinizi korumak için diş etlerinize koruyucu bir jel veya lastik bir kalkan uygular. Daha sonra dişlere beyazlatıcı sürülür. Sonrasında ağız koruyucusu yapmak için dişlerinizin ölçüsü alınır ve beyazlatma jelinin ile nasıl kullanılacağı anlatılır. Ardından, evde ağız koruyucuyu kullanarak, beyazlatma jelini birkaç hafta boyunca düzenli olarak uygulamak gerekiyor. Hastanın isteğine göre, klinikte ortamında bunun dışında lazer ile beyazlatma yöntemi de uygulanabilir. Bu yöntemde diğer yöntemden farklı olarak lazer ışıktan yararlanılır ve tedavi süresi daha uzundur. Kişi diş beyazlatma tepsileri, diş beyazlatıcı diş macunları ve gargara gibi ekipmanlar kullanılarak evde beyazlatma işlemini kendisi yapabilir.
Diş Beyazlatma Yöntemleri Nelerdir?
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte diş beyazlatma yöntemleri de her geçen gün gelişmektedir. Bu yöntemlerden bazıları şunlardır:
- Ofis Tipi Beyazlatma: Bu yöntem, güçlü beyazlatma olarak da bilinir. Dişlere beyazlatıcı bir ürün uygulanır ve ardından beyazlatmayı etkinleştirmek için üzerlerine bir ışık tutulur. ofis tipi beyazlatma işlemi yaklaşık bir saat sürer. Bazı insanların daha parlak bir gülümseme elde etmenin en etkili yolu olduğuna inandığı popüler diş beyazlatma yöntemlerinden biridir.
- Ev Tipi Diş Beyazlatma Plakları: Bu plaklar diş hekiminden temin edilebilir. peroksit bazlı beyazlatma jeli ile doldurulmuş bu beyazlatma plakları kullanılarak beyazlatma elde edebilir.
Diş Beyazlatma İşlemi Kimler İçin Uygundur?
Diş beyazlatma işlemi çok genç yaştaki hastalar ve hamileler ve emzirenler için uygun değildir. Çünkü hasta dişlerini genç yaşta beyazlatmaya başlarsa, dişler zamanla kırılgan hale gelebilir. Ayrıca diş hekimleri, hamile ve emziren hastalardan, alerjik bir reaksiyon veya öngörülemeyen yan etkiler olması ihtimaline karşı tedaviyi ertelemelerini isteyebilir. Bu grubun dışındaki hastalar diş beyazlatma işlemi için uygundur.
Diş beyazlatma İşleminden Önce Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?
- Dişlerinizi beyazlatmaya karar vermeden önce diş hekimiyle tüm detaylar konuşulmalıdır. Çünkü beyazlatıcılar her türlü renk değişikliğini düzeltmeyebilir. Örneğin, sarı dişler diş beyazlatma işlemi sonrası daha iyi beyazlar. Ancak kahverengi dişler de tedavi çok olumlu yanıt vermeyebilir.
- Dişleri güvenli bir şekilde beyazlatmak için geçen sürenin, dişlerin renk değişikliğinin türüne ve dişleri beyazlatmak için kullanılan yönteme bağlı olduğu bilinmelidir.
- Diş beyazlatma; takma dişler, kuronlar, dolgular veya kaplamalar üzerinde etkili değildir.
- Diş hekimleri, diş beyazlatma işlemlerinden önce hastaların diş eti sorunu olup olmadığını kontrol eder.
- Beyazlatma işleminden sonra en net sonuçların ortaya çıkması yaklaşık iki haftayı bulabilir.
- Beyazlatma sonuçlarının kalıcı olmadığının bilinmesi gerekir. Yani dişlerin beyazlığının korunması için beyazlatma işleminin aralıklarla tekrarlanması gerekir.
- Diş beyazlatma işleminin kalifiye, deneyimli ve uzman bir diş hekimi tarafından yapıldığından emin olunmalıdır.
Diş Beyazlatma Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Diş beyazlatma işleminin etkilerini en üst düzeye çıkarmak için dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:
- Günlük lekeleri çıkarmak için dişler günde iki kez en az iki dakika florürlü diş macunu ile fırçalanmalıdır.
- Düzenli olarak diş ipi kullanılmalıdır.
- Tütün ürünleri kullanımı mümkün olduğunca azaltılmalı ya da tamamen bırakılmalıdır.
- Dişlerde leke bırakacak olan asitli ve boyalı yiyecek ve içeceklerin tüketimi azaltılmalıdır.
- Kontroller ve temizlik için diş hekimi düzenli olarak ziyaret edilmelidir.
- Gün içerisinde bol miktarda su tüketilmelidir.
- Diş hekiminin talimatlarına mutlaka uyulmalı ve düzenli olarak kontrole gidilmelidir.
Diş Beyazlatma İşlemi Dişlere Zarar Verir mi?
İşlem sırasında gerekli prosedürlere uyulduğu takdirde diş beyazlatma tedavileri güvenlidir. Ancak, bu işlemle ilgili bilinmesi gereken bazı riskler de söz konusudur. Dişlerde sıcaklık, basınç ve dokunma duyarlılığında geçici bir artışa neden olabilir. Bu durumun daha yüksek yoğunlukta beyazlatıcının kullanıldığı ofis içi beyazlatma sırasında meydana gelmesi daha olasıdır. Diş eti çekilmesi de yine diş beyazlatma işleminin neden olduğu durumlardan biridir. Dişlerinde önemli çatlaklar olan hastalar beyazlatma hassasiyeti açısından diğer hastalara göre daha risk altındadır. Bunlara ek olarak diş etinde tahriş de oluşabilir. Bu tahriş genellikle birkaç gün devam edebilir. Ayrıca evde kullanılan kitlerin neden olduğu herhangi bir olumsuz reaksiyondan kaçınmak için diş hekimi tarafından uygulanan profesyonel bir diş beyazlatma hizmeti almakta fayda var.
Diş Beyazlatma Etkisi Kalıcı Mıdır?
Diş beyazlatma işleminin etkisi kalıcı değildir. Etkisi birkaç aydan 3 yıla kadar sürebilir. Bu süre kişiden kişiye ve alışkanlıklara göre değişir. Dişlerde leke oluşumuna neden olan yiyecek ve içeceklerden uzak durulmazsa beyazlatma etkisi de uzun sürmez. Tedavinin etkilerinin uzun süreli olabilmesi için ağız ve diş sağlığının çok iyi korunması gerekir.
Diş Beyazlatma İşleminin Yan Etkileri Var Mıdır?
Diş beyazlatma işleminde kullanılan ürünlerin yoğun bir şekilde kullanımı diş minesine veya diş etlerine de zarar verebilir. Bu nedenle böyle bir durumda tedaviye ara verilmesi gerekir. Ayrıca diş eti tahrişi de ortaya çıkabilir. Bunun nedeni diş etlerindeki beyazlatıcı ürün ile temas olabilir. Bu yan etki tedaviden sonra ortadan kalkar.
Diş Beyazlatma Fiyatları Nedir?
Diş beyazlatma fiyatları, kullanılan üründen ürüne ve uygulanan işlemlerin türüne göre önemli ölçüde farklılık gösterir. Profesyonel bir klinikte diş beyazlatmanın maliyeti kullanılacak olan yönteme göre değişir. Lazer ile diş beyazlatma işlemleri geleneksel yöntemlere göre biraz daha maliyetli olabilir.
Daha parlak ve daha beyaz dişler için alanında uzman ve deneyimli ekibiyle hizmet veren Klinik 34’ü ziyaret edebilirsiniz. Profesyonel diş beyazlatma tedavilerimiz dişlerinize herhangi bir zarar vermeden dişlerdeki lekeleri hızlı ve güvenli bir şekilde yok eder.